Impozitul Auto 2022, toți românii posesori de autoturisme trebuie să știe: când se achită, ce trebuie să știi

de: Alexandru Puiu
04 01. 2022

Indiferent cât de mari sau de mici sunt salariile și pensiile în România, taxele românilor sunt din ce în ce mai generoase. În plus, dacă nu le plătești la timp, s-ar putea să ai și de suferit. Impozitul auto pe 2022 nu este excepție de la regulă.

La fel ca în fiecare an, în 2022, calcularea impozitului auto care trebuie achitat de fiecare posesor de autoturism se realizează în funcție de capacitatea cilindrică a motorului. Din păcate, tot în funcție de același criteriu, suma datorată statului român va înregistra o creștere. Începe să fie din ce în ce mai costisitor să ai o mașină puternică, ești penalizat.

Ca referință, orice persoană care deține un mijloc de transport ce necesită înmatriculare sau înregistrare pentru a circula pe șoselele din România, plătește impozit. Taxa trebuie achitată în fiecare an și variată de la o sumă infimă spre inexistentă pentru mașini electrice până la niște sume fabuloase în cazul mașinilor pe benzină sau motorină cu motoare mari.

Impozitul Auto 2022, cine îl plătește, până când

Ca în fiecare an, există excepții de la plata impozitului auto. Lista include vehiculele istorice, mijloacele de transport folosite pentru transportul stupilor în pastoral, mijloacele de transport folosite la intervenții, mijloacele de transport ale instituțiilor și unităților care funcționează sub comanda MECS sau a MTS şi altele.

Impozitul auto poate fi achitat atât la ghișeu, la administrațiile financiare locale, dar se poate plăti și online, prin ghișeul.ro, prin ordin bancar sau prin mandat poștal la orice Oficiu Poștal din România. Neplata la timp a impozitului se reflectă în dobânzi și penalități de întârziere. Dobânda este de 0,02% pe zi, în timp ce penalitățile de întârziere sunt de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere. Ca referință, dobânzile și penalitățile de întârziere se calculează din ziua imediat următoare expirării termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, și se face venit la bugetul căruia îi aparține creanța principală.